NTNUs ledersamling:

Verden trenger NTNU, NTNU trenger verden

Oppdal: - Arbeidet med å legge retningen mot NTNU år 2025 starter i dag, i dette lokalet, sa rektor Gunnar Bovim.

Bovim tok opp #meetoo i talen sin til NTNUs ledere: - Er vi helt trygg på at vi ikke har seksuell trakassering? Nei, vi er ikke det, sa han.
Publisert Sist oppdatert

I sin tale til lederne gjorde han et stort poeng av at NTNU trenger samfunnet – og at samfunnet, og verden, trenger NTNU. Bovim gikk deretter raskt gjennom de globale utfordringene kloden står overfor, fra voksende atomtrussel til plast i havet og andre enorme miljøutfordringer.

De som bor i dette landet er privilegerte, minnet han om. Likevel:

- Vi er på vei inn i trangere tider. Omstilling er nødvendig.

Det grønne skiftet er på vei: Det er et teknologiskifte, men ikke bare.

- Det er også et skifte i samfunnsforståelse. Det er et kunnskapsskifte. Derfor har det aldri vært mer bruk for NTNU, konkluderte rektor Bovim.

Deretter dro han opp en pocketbok med tittel «Kunnskap for en bedre verden» - NTNUs strategi i langform.

- Om Dagens Næringsliv ringer og spør hva dere har på nattbordet så vet dere hva dere skal svare, utbasunerte rektor, til usikker humring fra salen.

LES OGSÅ: Gir råd om hvordan strategien får effekt

SE OGSÅ: UAs strømming av ledermøtet

Ønsker anerkjennelse for utdanning

Når det gjelder hva NTNU skal satse på innenfor kjerneoppgavene, løftet Bovim fram utdanning.

- Vi vinner en del konkurranser på utdanningsfeltet, men viser vi det fram nok? Jeg er ikke sikker på det. Jeg tror vi skal vise fram vår gode utdanning mer systematisk, også på internasjonalt nivå. Vi er ikke internasjonalt anerkjent for vår eksellente utdanning. Det bør vi bli, slo NTNU-rektoren fast.

Når det gjelder forskning på internasjonalt nivå, stilte Bovim spørsmålet om norske forskere er rammet av fat cat-syndromet, slik Horisont 2020s Robert Jan Smits antyder. Rektor viste til analyser gjort av Public Funding Observatory Report (EUA) som konkluderer med at 15 av 27 europeiske land har opplevd redusert finansiering av UH-sektoren i perioden 2008-2016. Mens i Norge har sektoren opplevd en vekst på 20 prosent.

- Vi er blant landene med høyest vekst i Europa, minnet Bovim forsamlingen om.

Da er det etter rektorens oppfatning betimelig å stille spørsmålet om norske forskere har det for godt.

- Er det blitt sånn at vi ikke gidder søke EU om forskningsmidler? spurte han.

Gunnar Bovim kom også inn på #meetoo-kampanjen i sin tale:

- Er vi helt trygg på at vi ikke har seksuell trakassering? Nei, vi er ikke det. Jeg er sikker på at det skjer en underrapportering, mente Bovim. Det er opp til institusjonen og sørge for tryggheten til alle som ferdes på NTNU, understrekte han. - Alle, studenter som stipendiater som ansatte skal kjenne seg trygge for at man ikke blir utsatt for slikt. Det er en lederoppgave, sa Bovim med ettertrykk. - Og alt det som vi har snakket om nå, er kunnskap for en bedre verden.

LES OGSÅ: Hovedpunktene i arbeidsmiljøundersøkelsen ved NTNU

Evig omstilling

Sluttbudskapet hans var dette: Endring er den nye normalen. Status quo er ikke lenger en opsjon.

- Vi har hatt to år med omstilling og effektivisering. Vi har kjørt med stramme tøyler, og gjennomført en kraftig administrativ oppbremsing. Vi må erkjenne at disse kravene ikke kommer til å gå over, sa rektor Bovim, og grep til den greske filosofen Heraklit for å lande budskapet i forsamlingen:

 - Du kan ikke stige ned i den samme elven to ganger, for andre gang vil både elven og du være endret. Elven kommer til å endre seg, det gjør vi også.

Men ambisjonene er de samme, var Gunnar Bovims budskap.

Instituttledere, dekaner, prodekaner, hele styret med varaer, styreledere på fakultetene, studentrepresentanter, fagforeninger og avdelingsledere er blant de 170-180 deltakerne som er samlet på Oppdal.