Sier nyheten om dette prosjektets død har blitt overdrevet

Fjordlab ligger på kuttlista til Norsk havteknologisenter om det skulle bli nødvendig, men i teorien er det fortsatt greit med penger igjen. 

Det er tre ulike deler i storprosjektet Norsk havteknologisenter. Den oransje delen er Fjordlab, som har vært på kuttlisten lenge, nå som mer og mer av prosjektet settes i gang er det en stadig kortere liste for hva som faktisk kan kuttes om departement og politikere lukker pengepungen.
Publisert Sist oppdatert

Det var bransjebladet Byggeindustrien som først skrev at det foreslås å skrote Fjordlab-delen av prosjektet Norsk havteknologisenter. Khrono skriver at Statsbygg «vil droppe» Fjordlaben.

Fakta

Dette er Fjordlab

Fjordlab består av ulike laboratorier i vann og på land, og er lokalisert i Trondheimsfjorden, Ålesund og rundt Hitra og Frøya.

Prosjektet, som er en del av det store prosjektet Norsk havteknologisenter er en samling av ting; et bygg, en ny kai, og mange ulike utstyrskomponenter, til sammen med et budsjett på 553 millioner.

Funksjonen til Fjordlab er å hjelpe NTNU og Sintef med å forske på, utvikle og teste undervannsroboter, undervannsinstallasjoner, autonome skip og skipsoperasjoner. 

Fjordlab jobber også med fiskeoppdrett, utvikling av tang og tare som mat, miljømålinger og miljøovervåkning, sikkerhet og generell kunnskap om hva som foregår i havet.

Kilde: NTNU

Olav Bolland håper de får beholde Fjordlab.

Selv om Fjordlab riktignok ligger på en kuttliste, opplever dekan Olav Bolland ved Fakultet for ingeniørvitenskap at oppslagene i det siste kan gi et mer dramatisk bilde enn realiteten.

- Det er ikke sånn at det foreslås at dette skal kuttes nå. Bygget har vært på en kuttliste, som alle store offentlige byggeprosjekter må ha, i lang tid. Det som er nytt nå er at handlingsrommet vårt for å kutte stadig blir mindre. Dette er i praksis det eneste som i teorien kan kuttes, om det skulle bli nødvendig, sier Bolland.

Dette er fordi man bare kan kutte der Statsbygg ikke allerede har inngått kontrakter med utfører. Da gjenstår kun studentlaboratoriene i Arkimedes’ hus  og Fjordlab. Arkimedes’ hus er skjermet for kutt da studentlaboratoriene er vesentlige for Norsk havteknologisenters måloppnåelse.

Bruker 1,3 milliarder under bevilgning om ingenting kuttes

Det har tidligere blitt skrevet at bygget ligger an til kostnadssprekk. Det kan også nyanseres litt. For selv om det antageligvis brukes mer penger enn det Statsbygg hadde tenkt i utgangspunktet, brukes det foreløpig mindre penger enn Stortinget har bevilget til prosjektet.

- Stortinget har bevilget 10,5 milliarder kroner, og styringsrammen for Statsbygg er på cirka 8,5 milliarder kroner. De siste beregningene estimerer at hele prosjektet, uten noen kutt, vil koste 9,2 milliarder kroner, sier Bolland.

Altså, selv om man bruker mer enn det Statsbygg skal sikte inn på, brukes det 1,3 milliarder mindre enn bevilgningen. Riktignok så lenge beregningene holder vann.

Likevel ikke helt trygt

Det betyr likevel ikke at Fjordlab er helt trygt. Først må departement og politikere overbevises om at det er greit at denne puta, eller usikkerhetsavsetningen som det heter, kan brukes. Muligheten kan være at de heller sier at kuttlista må tas i bruk.

- Vi jobber hele tiden opp mot dem for at de skal skjønne hvorfor dette er viktig. Forhåpentligvis slipper vi å kutte. I den nye lista er det delt inn i flere mindre kutt. Om vi må spare inn noe, kan vi kutte mindre prioriterte deler for å slippe å ofre hele prosjektet, sier Bolland.

Følg UA på Facebook og Instagram.